vrijdag 26 augustus 2022


 persbericht Monumentendag 2022 - Wilhelminasingel 67 Roermond. 

In het voormalig atelier van de glazeniers familie Nicolas in Roermond worden er tijdens de 2 Monumentendagen op 10 en 11 september 2 lezingen gehouden. 

Aanvang zaterdag en zondag om 14.30 uur. toegang gratis.

 Bij een grote glasvondst in de tuin van het woonhuis van de glazeniers familie Nicolas, werden niet alleen vele glasscherven gevonden, maar ook een restant van een oven. De ovensteen kan wel eens dateren uit 1865! Maar waarom heeft een glazenier een oven nodig? Maakt hij dan zelf zijn glas? En hoe zag zo’n glazeniersatelier eruit? Deze vragen en vele andere worden beantwoord tijdens een korte introductie in het maakproces van een gebrandschilderd raam in het atelier van de familie Nicolas. Judith Van Puyvelde werkt aan haar promotieonderzoek over het ‘Atelier Glasschilderkunst Frans Nicolas en Zonen’ aan de Universiteit Maastricht. Ze is daarnaast ook verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in Maastricht.

In het atelier werkt sinds 1979 beeldhouwer Dick van Wijk; van hem zijn beelden in brons te zien. Hij is o.a. een van de ontwerpers van het Indië Monument in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond.

Eveneens is op dit adres aan de Wilhelminasingel Galerie Mariska Dirkx gevestigd. Vanwege de bijzondere geschiedenis toont zij sinds 1986 eigentijdse glaskunst van professionele glaskunstenaars.

Ook heeft Roermond een rijke traditie van edelsmeden en sieraadontwerpers gekend. In het kleine theehuis op dit adres toont Noor Schaaf draagbare sieraden gemaakt van bijzondere eigentijdse materialen.

 De locatie op de Wilhelminasingel 67 in Roermond is beide dagen geopend van 13 - 17 uur.

 email: galerie.dirkx@gmail.com             tel. 06 54927759