dinsdag 13 november 2018

tentoonstelling van de beelden van Dick van Wijk in Gemeentehuis Heythuysen


Het gebeurt niet vaak dat de beelden van Dick van Wijk hier in de buurt te zien zijn. Wij nodigen U dan ook van harte uit naar deze verrassende tentoonstelling te komen kijken.


Van 18 november t/m  2 december exposeren Maria Verstappen (schilderijen) en Dick van Wijk (beeldhouwwerken) in het gemeentehuis van Leudal (Leudalplein 1 te Heythuysen), onder het thema ‘Vrijheid in Beweging’.

Maria Verstappen (Meyel, 1960) raakt al als klein kind  in het schildersbedrijf van haar vader in de ban van verf, kleur en vormen.  Toch kiest ze voor een beroep in de geestelijke gezondheidszorg. Pas op latere leeftijd maakt zij haar dromen waar en wordt kunstschilder.
 Maria geniet van de ultieme vrijheid van die eerste streek op het doek; die vrijheid ontsteekt een oerkracht die zorgt voor dynamiek, intensiteit en beweging waarna in een zintuiglijk proces het kunstwerk zichzelf aan de kunstenaar openbaart. Ze schildert werken die voor velen een kosmische uitstraling hebben. Ze noemt het zelf vooral beeldhouwen op doek; ze werkt meestal niet met kwast en penseel maar met haar handen en een paletmes. Het werk van Maria is abstract maar toch universeel. Intuïtief ontstaan harmonische composities van kleuren en structuren.
Voor meer info zie:  www.mariaverstappen.nl.

Dick van Wijk (1943 Leiden) begint, geïnspireerd door oom Bramals kleine jongen al voorwerpen uit zijn omgeving  na te tekenen en hij prent de vormen in zijn geheugen.
Ook is er een fascinatie voor machines en hij volgt eerst een technische opleiding. Dick beschikt over een goed  ontwikkeld geometrisch ruimtelijk inzicht maar het zijn zijn passie en creativiteit, die ervoor zorgen dat de artistieke vonk overslaat en hij gaat beeldhouwen studeren aan o.a. de Jan van Eyck academie te Maastricht waar hij les krijgt van de Italiaanse beeldhouwer Carasso en Arthur Spronken.
Na zijn studietijd vestigt hij zich als beeldhouwer in Roermond. In zijn beelden is Dick op zoek naar een symbiose van geometrische en organische vormen met als uitgangspunt het menselijk lichaam. Er is een drang naar vrijheid maar gelijktijdig naar de innerlijke en intense menselijke verbondenheid. Beweging en dynamiek zijn karakteristieke elementen. Het is een uitdaging voor Dick om zijn ideeën vorm te geven in de daartoe geëigende materialen en technieken en de kracht van de beeldtaal zelf zijn werk te laten doen.
Meer informatie vindt u op zijn website www.dickvanwijk.nl.

De opening vindt plaats op zondag 18 november om 14.00 uur. Wethouder Robert Martens zal optreden als gastheer. Jan C M Peeters zal het gesprek aangaan met beide kunstenaars, waarbij het publiek meer te weten komt over inspiratie, werkwijze, materialen en het vormingsproces van hun werk.  Tijdens de tentoonstelling worden  video-opnamen van Bob strik getoond van de kunstenaars in hun eigen atelier. Muzikanten uit de regio zorgen voor een sfeervolle omlijsting.

De Werkgroep Exposities nodigt iedereen van harte uit om bij de opening aanwezig te zijn of op een ander tijdstip de expositie te bezoeken. De expositie is te bezichtigen op de zondagen 18 en 25 november en 2 december van 14.00 uur t/m 17.00 uur en op de tussenliggende werkdagen van maandag t/m donderdag tijdens kantooruren. De toegang is gratis.
Voor meer informatie: zie   www.kunstencultuurleudal.nl.