Biënnale X Roermond; gratis entree


Installatie Jan Doms

In de voetsporen van Joep Nicolas

Mariska Dirkx zet zich al vele jaren in voor het Roermondse culturele erfgoed van de glaskunst.

Dertig jaar geleden wist bijna niemand meer welke belangrijke rol de glaskunstenaars van de stad Roermond speelden in binnen- en buitenland. Mariska Dirkx en Dick van Wijk, die sinds 1979 in het voormalig atelier van de familie Nicolas wonen en werken, zijn elke dag omringd door het rijke verleden. Sinds zij er wonen, komen er regelmatig bezoekers die over Joep Nicolas vertellen. Al meer dan 150 jaar is het atelier een ontmoetingscentrum waar kunstenaars elkaar vinden. Sinds 35 jaar werkt Dick van Wijk, beeldhouwer, in dit atelier en organiseert Mariska Dirkx vanuit haar galerie exposities en is zij de bindende factor voor de moderne glaskunstenaars.

Het bleek dat Joep Nicolas vooral landelijk een grote bekendheid heeft en vele persoonlijke contacten had. Men had en heeft groot respect voor hem. Het is niet voor niets dat prinses Beatrix bereid was zijn tentoonstelling in het Cuypershuis te openen op 10 juni j.l.
Mariska en Dick vonden het zeer jammer dat het culturele erfgoed van de glasschilderkunst ten gevolge van de groeiende ontkerkelijking verloren dreigde te gaan en met name Mariska nam in 1986 het initiatief om de glaskunst nieuw leven in te blazen door de eerste Joep Nicolas tentoonstelling te organiseren. Zij dook daarbij in de historie om zich te verdiepen in de geschiedenis van de glaskunstenaars van Roermond. De familie Nicolas speelde daarin de hoofdrol en met de jaren kwam Mariska steeds meer gegevens op het spoor over de familie zelf en haar kunstwerken.
Mariska stelde zich ten doel om Roermond ook voor de toekomst de stad van de glasschilderkunst te maken. Daarom werden er contacten gelegd met moderne glaskunstenaars om de traditie van de glaskunst te promoten en voort te zetten. Zij bood de kunstenaars een podium door in het eigen atelier een vaste ruimte voor de glaskunst in te richten.
Om nog meer mensen van de schoonheid van glazen ramen en voorwerpen te laten genieten en hun te laten zien hoe mooi licht met glas kan spelen, zocht Mariska tevens naar een grotere ruimte in de stad. De kruisgangen van het voormalig Kartuizerklooster in de Swalmerstraat leken haar uitermate geschikt voor deze grotere opzet en dankzij demedewerking van het bisdom Roermond werd zij de initiator voor de glastentoonstellingen die vanaf die tijd elke 2 jaar door haar georganiseerd worden op deze locatie.
Dit jaar vindt de 10e Biënnale plaats, die extra groots van opzet zal zijn. Joep Nicolas staat momenteel centraal in het Cuypershuis van Roermond. Het thema “In de voetsporen van Joep Nicolas” sluit daarbij aan. In de sfeervolle Kruisgangen van het voormalig Kartuizerklooster in het centrum van Roermond kunnen liefhebbers van glaskunst genieten van deze buitengewone en veelzijdige glaskunsttentoonstelling met werken van internationale glaskunstenaars. Waar vroeger de Kartuizers brevierden, staan nu de glassculpturen in het serene daglicht opgesteld.
In één van de meer dan 60 meter lange kruisgangen is een expositie ingericht over derecente glasvondst op nog geen 300 mtr. vanaf het voormalig atelier Nicolas. Het betreft glasfragmenten van gekleurd en gebrandschilderd glas uit de periode van circa 1300 – 1850. Kort geleden werden ruim 2000 fragmenten gevonden bij de renovatie van de singels.
Samen met de glasvondst uit 2009 die 1,5 miljoen fragmenten betrof, is dit de grootste glasvondst in Europa. Mariska is verheugd dat zij diverse fragmenten uit deze opgravingen mag tonen in de historische overzichtstentoonstelling.

De heer Jente van den Bosch, Directeur SOB research / Instituut voor Archeologisch en aardkundig onderzoek, zal de expositie in de Kruisgangen op zaterdag 30 augustus om 14.00 uur openen en hij zal daarbij zeker ingaan op het grote nationale en internationale belang van deze vondst in onze stad.
Elke zaterdag en zondag van 30 augustus t/m 12 oktober van 13.00 tot 17.00 uurzijn de Kruisgangen aan de Swalmerstraat 100 te Roermond open voor bezoekers. De ingang ligt achter de poort, rechts naast de Caroluskapel. De entree is gratis.
In het Atelier Mariska Dirkx, het voormalig atelier van Joep Nicolas,  Wilhelminasingel 67 Roermond is tevens een historische expositie ingericht over de geschiedenis van het atelier dat in 1855 werd opgericht. Daarbij wordt teruggekeken op het werk van alle leden van de bekende familie Nicolas en de betekenis van de glaskunst in onze stad in het algemeen. Frans Nicolas en zonen, Joep Nicolas, Suzanne Nys, Gisèle van Waterschoot van der Gracht en Charles Eyck werkten hier. Speciaal voor deze expositie wordt een mooi glasraam van Joep Nicolas over het leven van Schinderhannes getoond en natuurlijk zijn er voorbeelden van hedendaagse glaskunst te zien van 30 augustus t/m 12 oktober. Open: elke zaterdag en zondag van tussen 13 en 17 uur en op overige dagen volgens afspraak. De entree is ook hier gratis.

Met dank aan:
het Bisdom Roermond voor het beschikbaar stellen van de Kruisgangen en alle vrijwilligers die deze exposities mede mogelijk maken.
Samenvatting glas exposities : “In de voetsporen van Joep Nicolas”  
30 aug. t/m 12 oktober 2014

2 tentoonstellingen op 2 locaties

Wilhelminasingel 67 – Roermond:
Geschiedenis over voormalig atelier Joep Nicolas,
een heel mooi glasraam van Joep Nicolas over het leven van Schinderhannes,
kunstwerken van hedendaagse glaskunstenaars.
Swalmerstraat 100  – Roermond: 
Eigentijdse glaskunst van moderne glaskunstenaars,
fragmenten van de grootste glasvondst in N.W. Europa in de Kruisgangen van het voormalig Kartuizerklooster .

Openingstijden op beide locaties: 
Zaterdag en zondag van 13 – 17 uur
Toegang gratis.  

--> Hoe was het ook alweer op de vorige biennale ?
 
Sieraden door Sabine Lintzen.
Rondleidingen door de week zijn mogelijk op afspraak. Hieraan zijn kosten verbonden, afhankelijk van de wensen.
Glaswandelingen met een stadsgids kunnen vanuit het voormalig atelier Nicolas georganiseerd worden naar de Kruisgang en eventueel naar de Kathedraal waar moderne glasramen te bekijken zijn. Alle locaties liggen op nog geen 10 minuten loopafstand van elkaar. In het weekend is de aangrenzende Caroluskapel bij de kruisgang, daterend uit 1398, vanaf 14 uur geopend en vrij toegankelijk.
Fotowedstrijd “Fragmenten van glas”Geïnspireerd door de schat aan gevonden glasfragmenten is de opdracht van de fotowedstrijd: fotografeer een fragment van een glasobject. Ook nu kiest het publiek dat de tentoonstellingen bezoekt de winnaar. De prijs voor de winnaar en zijn/haar familie: een rondleiding en glaswandeling door een deskundige gids langs de tentoonstellingen in de kruisgangen en het voormalig atelier van Joep Nicolas en naar de kathedraal met zijn mooie vensters
Het Cuypershuis te Roermondorganiseert in dezelfde periode een grote tentoonstelling over de beroemde schilder / glazenier Joep Nicolas.www.cuypershuisroermond.nl 
Copyright © 2014 Galerie Mariska Dirkx, All rights reserved.
U krijgt deze email omdat u één van onze galeries of exposities heeft bezocht of een keer heeft gesproken met ons.

Our mailing address is:
Galerie Mariska Dirkx
Wilhelminasingel 67
Roermond, Limburg 6041 CH
Netherlands

Populaire posts van deze blog

op bezoek bij Beppie Wong - Willems

Dick van Wijk, 79, weet van geen ophouden.