lezing in voormalig atelier Nicolas / Galerie Mariska Dirkx / 29 okt. 2022

 Op 2 sept. 1886 werd  er vanuit  Atelier Nicolas in Roermond 351 kg glas en lood met de Netherlands - American Steam Navigation naar New York verzonden.Hoe grensverleggend was glasatelier Nicolas al in die tijd?


 Het gebrandschilderde glas-in-lood als toegepaste kunst kende een heropleving in de negentiende eeuw. Roermondenaar Frans Nicolas speelde hier handig op in met de oprichting van zijn glasatelier in 1855. Maar hoe zagen de beginjaren van het glasatelier er uit? Op 29 oktober geeft promovenda Judith Van Puyvelde een lezing over Atelier Nicolas in het voormalige ateliergebouw. De lezing zal gaan over de heropleving van de glasschilderkunst in de negentiende eeuw en de belangrijke rol van Atelier Nicolas hierin. Verder zal het internationale karakter van Atelier Nicolas worden belicht.


De lezing gaat door op zaterdagmiddag  29 oktober in Galerie Mariska Dirkx in Roermond om 15u00, inloop vanaf 14u45. Na de lezing is er tijd voor een gesprek bij een glaasje en een hapje. 

Adres: Wilhelminasingel 67, 6041 CH Roermond

Entree: € 7,50

Bevestig je komst via: galerie.dirkx@gmail.com


Judith Van Puyvelde werkt aan haar proefschrift over Atelier Nicolas binnen het LIMES-project aan Maastricht Universiteit. Daarnaast is ze verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) in Maastricht. 

Populaire posts van deze blog

op bezoek bij Beppie Wong - Willems

Dick van Wijk, 79, weet van geen ophouden.