Monumentendag 2017

Zaterdag 9 september is het weer de landelijke Monumentendag en zijn veel monumenten gratis toegangkelijk. Het is een van de mooiste dagen en de stad Roermond is dan ook weer op zijn best.
Het publiek komt uit het hele land maar ook de Roermondenaren zelf gaan graag een kijkje nemen op locatie's waar je niet zo gauw binnen komt.
Voor het hele programma kijk je op openmonumentendag.nl


Sinds 1986 stellen wij het atelier speciaal open voor Monumentendag.
Vanaf 1877 tot aan 1972 was het een glasatelier voor gebrandschilderde glas-in-loodramen van de Fam. Nicolas.   Sinds 1979 werkt beeldhouwer Dick van Wijk hier en op de bovenste etage is Galerie Mariska Dirkx gevestigd. Zij toont eigentijdse glaskunst van europese kunstenaars.

Het atelier heeft sinds kort de status van Rijksmonument gekregen.
Mede dankzij  de geweldige inspanning en vasthoudendheid van dhr. Willem Cartigny uit Utrecht is het pand voor de toekomst beschermd vanwege de schoonheid, betekenis voor de wetenschap en cultuurhistorische waarde.

Momenteel wordt er een belangrijk onderzoek gedaan naar de originele kartons uit atelier Nicolas.
Deze worden gedigitaliseerd door het SHCL in Maastricht
Het archief van het glazeniersbedrijf Nicolas bestaat voornamelijk uit zo'n 10.000 ontwerptekeningen van glas-in-loodramen op ware grootte, zogenoemde kartons. Die kartons – soms wel 2 bij 8 meter groot – zijn erg kwetsbaar en moeilijk te hanteren. Het doel van het project is om deze unieke stukken te beschermen tegen verdere schade en verval, en tegelijkertijd het archief beter toegankelijk te maken. Om dat eindresultaat te bereiken worden zowel 10% van de kartons als alle correspondentie over de ramen geconserveerd en gedigitaliseerd. Het project Nicolas gaat ongeveer twee jaar duren. Volg de voortgang bij het SHCL.

Het familiebedrijf van de Roermondse glazenier Joep Nicolas heeft tussen 1855 en 1968 duizenden kerkramen geproduceerd voor kerken in Nederland en de rest van de wereld, tot in de VS, Afrika en Indonesiƫ. Samen met de administratie, correspondentie en tekeningen op kleine schaal, vormen de ontwerptekeningen een erfgoed dat in Nederland zijn weerga niet kent en zelfs op Europees niveau zeldzaam is. Het archief wordt dan ook gezien als een belangrijke bron voor de geschiedenis van kunst, kerk en samenleving.
Dirk van de Leemput, afdelingshoofd archieven van het Sociaal Historisch Centrum in Maastricht zal zaterdagmiddag vanf 13 - 17 uur aanwezig zijn in het voormalig glasatelier van de Fam. Nicolas en Max Weiss in Roermond en toont enkele originele cartons waarbij hij utleg geeft over deze unieke ontwerptekeningen.

Populaire posts van deze blog

op bezoek bij Beppie Wong - Willems

Preview op 3 maart 2024 van 15 - 17 uur